Cum sa iti expui parerea, nu sa o impui pentru a evita o disputa inutila

By 20 februarie 2018 septembrie 19th, 2019 Articole

Subiecte controversate si intens dezbatute exista si vor exista. De ce? Pentru ca oamenii au pareri diferite si este firesc sa fie asa. Problema apare atunci cand aceste pareri devin punctul de plecare al unor dispute in care fiecare incearca sa isi impuna punctul de vedere ca fiind cel mai bun, purul adevar, calea de urmat.

Chiar daca pornim de la faptul ca toti oamenii sunt nascuti la fel (toti avem un cap, doua maini, doua urechi, etc…), unii sunt mai inalti, altii mai scunzi, unii au forma fetei rotunda, altii ovala, unii au ochii mici, altii mari si diferentele sunt multe.

Dar de ce exista puncte de vedere diferite?

Oamenii experimenteaza acelasi eveniment sau folosesc acelasi obiect si percep efectele diferit. Asta deoarece fiecare dintre noi intelege lucrurile in functie de nevoile proprii, de aspiratiile pe care le are, de dorinte, de nivelul de dezvoltare intelectuala, profesionala sau spirituala si in functie de multe alte aspecte. Nu spun ca unii sunt mai destepti si altii mai putin, ci afirm ca oamenii sunt diferiti (si atat). Doi oameni pot sa urmeze cu strictete aceeasi dieta alimentara si sa aiba rezultate diferite, pot vedea acelasi film si sa primeasca mesaje diferite, sa asculte aceeasi melodie si sa simta emotii diferite, sa manance acelasi fel de mancare si unuia sa ii placa, altuia nu… totul depinde de punctul in care se afla fiecare in acel moment. Cam despre asta este vorba cand mentionez DIFERIT.

Pornind de la toate aceste aspecte, te invit ca data viitoare cand simti ca celalalt nu are dreptate, sa te opresti un moment si sa te gandesti ca poate pentru el acela este adevarul si nu are sens sa incerci sa il faci sa vada lucrurile altfel.

Te invit sa iti  expui punctul de vedere cu blandete prin fraze care incep cu:

– Eu cred ca…

– Parerea mea este…

– Ceea ce eu stiu este…

– La mine a functionat foarte bine…

– Am citit un studiu care afirma ca…

Daca nu esti sigur de ceea ce crezi, poti sa iti exprimi parerea astfel:

– Aparent…

– Am auzit ca…

– Eu am inteles ca…

– Posibil sa ai dreptate. Eu stiam ca…, dar iau in considerare si informatia ta.

Dupa cum observi, moduri de a iti spune parerea fara sa o impui sunt multe si depinde doar de tine daca si cum le folosesti.