Solutiile vin la pachet cu problema?

By 12 septembrie 2019 septembrie 19th, 2019 Articole

Exista o situatie cu care te confrunti, cauti o rezolvare, incerci diferite variante, insa totul pare in zadar. Nimic nu functioneaza. Incerci sa nu iti pierzi speranta, cumva trebuie sa se rezolve. Si mai incerci o data… Si inca o data… Insa timpul trece si nimic bun nu se intampla. Ti se pare cunoscut? Ai trecut si tu prin asa ceva?

Eu consider ca, de fiecare data ca si in acest caz atitudinea conteaza. Chiar daca vorbim despre o situatie cu adevarat tragica (si nu dau exemple pentru ca as putea trezi sentimente neplacute in inima ta), te indemn sa iti pastrezi calmul, oricat de greu ar parea. Cand apare o provocare, oricat de dureroasa si neplacuta este ea, este important sa tragi aer in piept si sa te scuturi de socul care te-a cuprins in prima faza. Pastrandu-ti cumpatul, conservi energie si poti cauta solutii sau poti ordona mersul lucrurilor astfel incat totul sa decurga mai usor si fara alte complicatii. Daca lasi frica si disperarea sa puna stapanire pe tine, nu numai ca nu vei sti ce sa faci, dar iti vei amplifica gandurile negative, le vei exacerba, vei ajunge sa creezi in minte scenarii ipotetice, te vei extenua si vei claca. Cu siguranta nu iti doresti acest lucru. O abordare buna este aceea de a-ti permite cateva minute sa te linistesti (cateva exercitii de respiratie iti sunt de un real ajutor) sau cateva ore/zile in care sa lasi lucrurile sa se aseze si sa vezi care este calea de urmat. Evident, daca ai acest timp la dispozitie, daca nu, permite-ti „luxul” catorva minute.

Sa presupunem ca situatia nu este totusi una extrema. Si in acest caz se aplica cele de mai sus. In plus eu cred ca exista cel putin o rezolvare pentru orice problema si este important sa ai asta in minte inca de la inceput. Chiar daca solutia nu vine imediat, cu siguranta o vei descoperi.

De ce se intampla asta? De ce nu vine rezolvarea la pachet cu problema?
Raspunsuri sunt mai multe:

  • uneori vine si rezolvarea odata cu problema si, in cel mai fericit caz actionam in consecinta, dar alteori nu vedem si rezolvarea sau nu vrem sa o acceptam. Si atunci cautam alternative. Putem gasi alte cai sau putem sa pierdem doar timp si sa revenim la solutia initiala.
  • uneori solutia nu vine la pachet si este provocarea noastra sa o gasim. Daca ea se lasa asteptata, nu inseamna ca noi nu avem noroc, ca Dumnezeu sau Universul are ceva cu noi. Uneori este important sa parcurgem acest drum al cautarii de solutii deoarece el este mai important decat solutia in sine. Uneori aceasta provocare ne este data pentru a experimenta diferite situatii si pentru a evolua personal, a ne dezvolta spiritual, chiar si pentru a progresa pe plan profesional sau pentru a ajunge catre un loc anume sau pentru a intalni o persoana care are un rol important in viata noastra si altfel nu s-ar fi putut intampla asta. Practic suntem impinsi, „fortati” daca vrei sa spunem si asa sa schimbam macazul sau sa incetinim sau sa acceleram putin ritmul.

Din experienta mea de viata am ajuns la concluzia ca uneori nu destinatia este tinta, ci drumul pana acolo. Chiar daca poate sa para o corvoada, chiar daca nu este ceea ce iti doresti, totusi se intampla si te sfatuiesc sa accepti situatia. La momentul potrivit vei afla de ce s-au intamplat toate acestea. Stiu ca te intrebi „care este acel moment potrivit?”. Ei bine, totul depinde de cat de repede ai invatat ce ai avut de invatat din acea experienta, depinde de cat de deschis esti catre ceea ce viata iti ofera, depinde daca accepti ceea ce se intampla si nu te opui noului.

Asa cum am scris si aici, viata se intampla si atat. Dar, te rog nu uita: uneori cautarea solutiilor este mai importanta decat solutia in sine.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.