Valorile personale: de ce va fac viata mai usoara?

By 22 iulie 2014 septembrie 20th, 2019 Articole

Soseaua are niste limite care ne indica directia buna, niste marcaje care ne ajuta sa ne mentinem pe drumul nostru si sa nu incurcam alti participanti la trafic sau sa provocam o tragedie. De asemenea o reteta culinara are niste principii clare pentru a putea iesi un preparat gustos si savuros. Daca nu am cunoaste toate aceste limite, ar fi un haos pe sosele sau in bucatarie. Cam tot asa se poate pune problema si cand vorbim despre valorile personale si de ce este important sa le cunoastem. Ele sunt niste limite peste care nu suntem dispusi sa trecem deoarece ne-ar afecta viata intr-un mod sau altul, niste repere care ne ajuta sa ne mentinem drumul catre telul pe care ni l-am propus, niste ingrediente magice care ne indruma in a lua decizia corecta.

Nu exista o cale buna sau rea in a ne defini reperele in viata, nu exista un numar exact al acestora, dar exista un aspect care face diferenta intre a ne gasi propriile valori si a trai dupa valorile celor din jur: sinceritatea. Este important sa fim sinceri cu noi si sa afirmam ceea ce ne reprezinta cu adevarat, nu ceea ce ar vrea ceilalti sa fim, sa facem, sa spunem, etc. Valorile personale ne definesc pe noi ca indivizi unici intr-un anumit moment din viata.

Valorile fiecarei persoane difera deoarece oamenii sunt diferiti. Chiar propriile noastre valori se pot modifica. Timpul, experientele, evolutia personala ne determina sa ne analizam periodic viata si sa ne evaluam valorile pentru a vedea daca mai coincid cu ceea ce am devenit. In cazul in care nu ne mai reprezinta, este in regula sa le schimbam astfel incat sa fie in acord cu propria personalitate.

Spuneam ca valorile personale pot fi:

limite. Ma refer aici la acele bariere care te impiedica in a face anumite lucruri din impuls. Spre exemplu una dintre valorile tale este sa nu judeci. Stiind ca lucrurile nu sunt intotdeauna ceea ce par, nu judeci dupa aparente si astfel ai constiinta impacata. La birou, la o ceasca de cafea se incepe o mica barfa despre un coleg care nu este prezent. Ai putea participa la discutie deoarece colegul vine constat la job neglijent imbracat, insa daca intri in aceasta hora ai judeca si astfel ti-ai incalca propria valoare. Iti este usor in acest caz sa decizi sa nu participi la discutie.

– niste repere care ne ajuta sa ne mentinem drumul catre telul pe care ni l-am propus. Este usor sa fii distras de activitati care te pot indeparta de la ceea ce ai de facut pentru a-ti indeplini obicetivele. Si nu ar fi nimic rau in asta daca ceea ce ai face te reprezinta, insa de cele mai multe ori ne antrenam in niste activitati care nu ne sunt de folos nici macar pentru distractie. Le facem fiind purtati de val si, chiar daca suna urat, urmam turma. Este usor, daca ne-am cunoaste valorile personale sa facem diferenta intre ceea ce merita facut si ceea ce nu merita atentia noastra.

– niste ingrediente magice care ne indruma in a lua decizia corecta. Ni se intampla sa ne fie greu sa alegem intre diferite posibilitati pe care viata ni le ofera. Si cum putem decide mai usor? Raportandu-ne la propriile valori. Daca posibilitatea respectiva este in acord cu ele, atunci decizia este usor de luat.

Nu este o inginerie sofisticata sa iti gasesti propriile standarde dupa care sa iti traiesti viata. Dar nu este nici atat de usor ca si cand ai scrie o lista de cumparaturi. Pe internet gasiti liste cu valori din care sa alegeti ce rezoneaza cu voi. Eu personal nu le recomand decat pentru a va face o idee in cazul in care nimic nu va trece prin cap. Ce va recomand in schimb este sa va alocati timp pentru a va descoperi cu adevarat. Conturarea listei de valori poate sa va ia de la cateva ore la cateva saptamani. Este ok daca de atata timp aveti nevoie. Alocati-va un timp in care sa nu fiti deranjati, faceti-va comozi, eventual savurati o cana cu ceai sau un pahar cu vin, contemplati marea sau un apus, faceti orice va este de folos pentru a va relaxa. Apoi incercati sa gasiti raspunsul la intrebari de genul: cine sunt eu? ce ma face fericit(a)? ce imi doresc de la viata? de ce imi doresc asta de la viata? ce este important pentru mine? de ce este acest lucru atat de important pentru mine? ce admir la ceilalti? ce nu imi place la ceilalti? ce imi aduce liniste? ce anume imi creaza o stare de disconfort interior? etc Ati prins ideea. Toate aceste raspunsuri va vor defini pe voi asa cum sunteti si va puteti da seama astfel care va sunt valorile care va reprezinta.

Voi incheia cu un citat care nu lasa loc de comentarii.

Valoroase sunt doar lucrurile care iti intensifica fiinta. – Horia Roman Patapievici

One Comment

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.